Verhaal Thialf

Dweilpauze om 1 uur!

Drie kwartier schaatsen met een gemiddelde rondesnelheid van 1 min en 30 sec, waarbij een uitschieter van 5 minuten even niet meetelt vanwege het feit dat ik word afgeleid door een welgevormde dame die mij voorbij schaatst. Haar vrouwelijke vormen, mede geaccentueerd door haar manier van schaatsen doet de gedachte in mij opkomen dat hier een Friese Maria, zwanger van het Thialfse ijs gebeuren, omgeven door een aura van ijskristallen, in de buitenbaan de kerstdagen tegemoet schaatst!

Ach, ethische en esthetische voelsprieten laten zich in de donkere dagen rond de kerst wat meer manifesteren, waardoor ook de verbeelding en de werkelijkheid vriendelijk in elkaar overlopen!

“Bewegen is het beste medicijn!” Zegt een collega schaatser van ongeveer dezelfde leeftijd naast me op de bank. Een fijne bezigheid!

“Ja , ja, evenwicht, balans, zwaartepunt, niet extreems links of rechts, hou het midden, zak uit uw hersens in door uw knieën, blijf boven de schaats, aards gericht met een hemels gevoel! “Nu kan het nog , niks later! nu! Voordat je het weet is het jaar alweer voorbij” Ja tijd , tijd! “Ach wat is tijd! Wij zijn eigenlijk nog minder dan een lichtflits in de eeuwigheid!” Toch staan we aan de top van de evolutie!

“Nou, ja je kunt eigenlijk ook zeggen dat de eeuwigheid verscholen ligt in de lichtflits” Hoe zo? Hij kijkt me aan en zegt: “Meneer anders had ik dat nooit kunnen zeggen en waren wij hier niet!”

Daar kon ik het mee doen! Met plezier moest ik constateren dat het een niet alledaagse conversatie werd! Het leek wel een achtbaan! Van hoog naar laag en andersom! Van rodekool naar nanomachines en vervolgens door naar de media, de groen container, donkere materie, de Messiah, tunnelvisies, koemest in plaats van kunstmest, prei of de elite , is het zwart of zijn het de witten, de roden of de blauwen? Friese doorlopers of toch maar een elektrische fiets ? Van een kosmisch spektakel weer terug naar het aardse gebeuren en andersom!

We eindigen met het feit dat mijn linkerschaats iets naar rechts gebogen is. Waarschijnlijk een scheur uit het verleden We kunnen weer schaatsen! De baan was al een kwartier weer beschikbaar! Tijdens het schaatsen kwam, door de conversatie en ook mede door een heldere baritonstem die het “Pa rom pom pom pom lied” via de luidsprekers aangenaam het ruim vulde , het idee iets in beeld te brengen! Vandaar! Aldoende raakte de verbeelding op volle toeren. Associaties, combinaties, begrenst of onbegrenst, rieëel of irrieëel, aards of… en zo verder.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Aaldrik 2015